Собственно вопрос в названии темы. Стала замечать, что у улиток слоится раковина, не только у ампулярий. Те, что поменьше - некоторые нормальные, а некоторые прямо в пальцах раздавливаются, как яичная скорлупа. Это из-за воды?
М'яка вода. Молюскам не вистачає кальцію. Можна підгодовувати листям капусти(попередньо ошпарити). Також причина може бути в тому, що різко змінились параметри води. Тобто вони росли у воді з іншою жорсткістю ніж у Вас або Ви самі різко змінили її. Також іноді радять окрім підвищення жорсткості додавати трохи крейди, але я не застосовувала таких методів.
Воду беру из крана - городская киевская вода. Резко за 3 месяца ничего не меняла вроде. Попробую по Роксоланы совету дать капусту, хотя когда-то раз давала - чего то не очень восприняли мои обитатели такое предложение.
Никак. Отстаиваю иногда 1час-12 часов, было один раз - прямо с крана залила, отстояв 10 минут. Все было нормально, а сейчас почему-то творится что-то странное: амулярии 2 взрослые уже погибли. просто вывалились из раковины. Отметила, что давно не видела креветок - то было очень много разных-разных, а потом резко не стало. Сейчас парень молли с белой точкой на хвосте у поверхности висит 2-й день. Тестов не делала, но все время ухаживала за аквой одинаково и никого новенького не подселяла и вот такое творится.
--------------------- ЖИТЬ ВРЕДНО......ОТ ЭТОГО УМИРАЮТ.....
shu-shu, так робити не варто. По-перше, жорсткість води з-під крану десь 6,3, а це м"яка. По-друге, де Ви читали, що можна так заливати? Я воду настоюю декілька діб, а на крайній випадок завжди є sera aqatan. Ця вода геть не підходить для риб, а для креветок там і хлор і ще щось "хороше" знайдеться.
Та тут десь на форумі і читала, навіть ролики дивилась у Ірини, як вона з крану прямо воду ллє. Спробую відстоювати. А манка може виражатись однією білою плямою декілька діб неначе бугорок? Нічого нового не підселяла вже давно. І цей хлопчик моллі один з перших моїх риб. Тобто вже декілька місяців в мене.
shu-shu, в різних містах різна вода. Я все ж краще б перестрахувалась. Щодо моллі: Ви протягом тижня давали корм живий чи якісь рослини заносили в акваріум?